En Liv i To Liv

18. Oct, 2012

I morgen er det premiere for en av høstens kanskje beste norske filmer, det tysknorske thrillerdramaet To Liv – Zwei Leben med blant andre Liv Ullmann, Sven Nordin og den nydelige Julia Bache-wiig (kjent fra Få meg på, for faen, En ganske snill mann og Max Manus).
Det er det vi i C alltid har sagt. Norge og Tyskland, går hånd i hånd. Apropos Tyskland, vi MÅ trekke frem dette Reuters-øyeblikket fra tyskernes VM-kvalifiseringskamp mot Sverige tidligere i uka.
Fredrik Reinfeldt, ladies and gentlemen (4-4).

Tilbake til livet, eh, de to livene. «Hvor mange hemmeligheter kan kjærligheten tåle?» er taglinen. «Hvor godt kjenner du den du elsker?» Inspirasjonen bringer oss rett til den derre låta dere veit av rockebandet Yoga Fire.

«Du lever to liv
lever med to menn
Smiler med to fjes
Lever i to hjem»

Tilbake til To Liv igjen. Filmen byr alt på en Liv (Ullmann), Norges kanskje fremste skuespiller gjennom tidene. I tillegg en habil regissør. Siden vi er inne på Tyskland så var faktisk debuten hennes som Anne Frank i 1957(!).

Filmen handler om tysk-norske Katrine (Juliane Köhler) som vokser opp i gode, gamle DDR etter WW2. Hun var del av Himmlers og nazistenes Lebensborn-program. Som 25-åring flytter hun til Norge for å gjenforenes med sin norske mor.
Livet smiler til familien i Bergen (til og med været til tider) men vi alle vet at fortid ikke kan forbli i fortiden.
Filmen kombinerer familiedrama og thriller på en litt utypisk norsk måte (det er sikkert de tyske bidragene). Det er løgner, hemmeligheter og fortielser i et nett av garn som stadig nøstes opp.
Handlingen veksler mellom Bergen og DDR (kan du se forskjell, really?) Kan sann lykke eksistere i et liv bygd på løgn?
Manuset er fritt bygget etter romanen Eiszeiten av Hannelore Hippe.

Som oftest når Norge og Tyskland mixer på film så blir det suksess. Fra Heroes of Telemark (1965) til folkesuksessen Max Manus. Ja, selv i Flåklypa GP var det vel en tysk sjåfør.
Rollen som Bjarte bekles av Sven Nordin. På imponerende vis har «Nils i Mot i Brøstet» gått fra å være hele rikets klovn til å bli en ganske decent karakterskuespiller. Noe som har vist seg i hans seneste jobber som Jeg er Dina, Lilyhammer, Torpedo, Sønner av Norge, Elling, Elsk meg i Morgen og En fiende og dø for. Sistnevnte, igjen med forholdet med tyskerne.


Hva skjuler seg i blikket til mor?

Så langt har de første kritikerne vært fornøyde med To Liv. Det kan vel være verdt 1,5 time av ditt liv.

Se trailer HER.