LOST?GENERATION / Fotoutstilling 18. April på Dansens Hus

16. Apr, 2013

De siste ukene har jeg konsentrert meg i hovedsak om bare en ting: avgangsutstillingen til klassen min. Hvert år stiller avgangselevene ved Bilder Nordic School of Photography ut et større samarbeidsprosjekt som de har holdt på med i månedsvis. I år er intet unntak.

Utstillingen heter Lost?Generation og som navnet tilsier handler den om vår tapte generasjon. For Europa har ikke hatt det så bra i det siste, noe de unge merker godt. En økonomikrise har ledet til nedkutt og arbeidsledighet og de minst attraktive på markedet er akkurat unge. Utstillingen vår er preget av tanken om at det er noe på horisonten som bekymrer oss.

I februar reiste vi ut til forskjellige deler av Europa og jeg dro til Irland, dette grønne landet hvor alle virker unødvendig høflige og øl drikkes til alle måltid. Jeg var spesielt interessert i hvordan mange år med sterk katolisme har påvirket samfunnet og mens jeg var der snakket jeg med mange unge kvinner. Bildeserien jeg stiller ut i Lost?Generation heter Girls, og tar for seg sterke personligheter som mener at Irland må gjennomgå en forandring. Abort er ulovlig og sees på som en stor skam. Helt frem til 1996 ble unge kvinner sendt på såkalte katolske vaskerier (Magdalene Laundries) hvor de måtte jobbe for å betale for sine synder. Gammeldagse samfunns- og rollesyn henger fortsatt igjen. Jentene jeg har snakket med mener at Irland har kommet et godt stykke, men at feminisme fortsatt er et høyst aktuelt tema.

Hvis du vil se resultatet må du komme på utstilling, men her er en liten smakebit av prosjektet mitt.

Så, lost or not? Spørsmålstegnet inni navnet på utstillingen vil du kanskje kunne besvare selv etter å ha besøkt oss og sett våre tolkninger. Stikk innom Dansens Hus mellom 18. og 28. april. Kommer du på åpningen den 18. april blir det i tillegg musikk, drikke og fet etterfest. Sjekk ut eventet på facebook, eller ta en titt på invitasjonen under.

– Kristina