Norsk raphåp snakker ut om sin X

12. Jul, 2011

Foto: aCorp Entertainment / Kristoffer HunstadFoto: Kristoffer Hunstad

Etter mange år med rapping, 100 000 views på hans videoprosjekt National Cypher, og noen mixtaper senere er Jae-R endelig klar med sin debutsingel «My X». Så Cravings satte oss ned med Furuset-gutten for en liten prat om hva som egentlig går ned…


La oss gå rett på sak Jae-R, hvem eller hva er x’en din?
«My X» er tittelen på min nye singel. X’en er for meg musikken, og låten handler om min lidenskap ovenfor dette. Jeg har brukt ecstasy som en metafor for musikken, men folk må kunne relatere til den på sin egen måte.

Har du prøvd xtc eller?
Musikken er min rus!

Trivelig…Andre ruser seg på billedkunst, noe vi kommer til å se i musikkvideo’en til sangen…
Jeg trengte noen som kunne formidle konseptet til låten på best mulig måte, og valget endte på den fremadstormende kunstneren Fadlabi. En mann som er ekstremt dedikert til lidenskapen sin og som har en unik historie bak seg. Jeg ønsket å få frem paralleller og kontraster mellom meg og han. Regissøren Kavar Singh (Karpe Diem, LidoLido, Dreamon) hjalp meg med å uttrykke det visuelle på en optimal måte. Jeg er utrolig fornøyd med resultatet og den fantastiske jobben Singh har gjort.

Intervjuet fortsetter etter en fin bakom-kulissene-video med Fadlabi og Jae-R >>

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i-AfHvIPdjI[/youtube]
Er det ikke litt sellout å lage en house-inspirert raplåt i disse tider da?

Fokuset mitt er å lage god musikk uansett sjanger. Låta er ikke langt utenfor hiphop, og det viktigste er uansett at låta representerer meg. Hiphop utvikles kontinuerlig og jeg prøver å gjøre det samme. Låten var hverken laget for radio eller plateselskap, og det var en tilfeldighet at P3 plukket den opp. Jeg vil gi lytterne mine et innblikk i min lidenskap. For meg er det en risk å gi ut en sånn låt etter hiphop-prosjektet National Cypher, men til syvende og sist skal musikken representere det jeg føler og ønsker å dele med folk. Jeg nekter å la meg begrense som artist.


Apropos P3-listing og plateselskap. Blir du signet snart?
Alt vi har gjort til nå har vært selvstendig, og for hver dag som går så tilegner vi oss kunnskap om bransjen og markedet. Jeg føler jeg har mye å bevise, og vil ha den artistiske friheten jeg har nå for å kunne presentere Jae-R på riktig måte. Ting fungerer kjempebra bak kulissene nå, og fokuset mitt ligger i å utvikle musikken min og la lytterne danne et forhold til meg som artist.

Når man rapper på engelsk er lett at folk sammenligner deg med amerikanske rappere. Hva er unikt med deg?
Jeg har et sterkt forhold til hiphop. Dette er noe jeg har gjort hele livet mitt, og jeg tar det jeg har lært fra hiphop og drar det med utenfor sjangeren. Som person og artist er jeg ikke avhengig å tilhøre en “gruppe”, og ønskes ikke å settes i bås. Jeg kom til Norge som flyktning, vokste opp på Groruddalen og er verken en svart eller hvit rapper. Jeg har aldri passet helt inn, så jeg bare kjører mitt eget løp og uttrykker meg selv på min måte. Everything I’m not, made me everything I am!

Hvilke norske artister syns du skiller seg ut da?
Innen hiphop synes jeg Karpe Diem er overlegne. De har utviklet seg til å bli fullkomne artister, og som bryr seg mye om hvordan alt høres og ser ut til den minste detalj. De har satt definitivt satt en høy standard. Det finnes selvsagt flere dyktige artister, og noen av de deltok på National Cypher. bl.a. rapperen Phil T. Rich, som jeg synes er et stort talent. Skal jeg nevne produsenter så mener jeg selvfølgelig Tailors Music, gutta bak denne singelen, har et unikt sound.

Og til slutt et spørsmål fra Cravingsleserne: Når kommer albumet?
Jeg gir ut et album når det er stor nok etterspørsel for det. I mellomtiden vil jeg pøse på med superkreative videoer og singler som er utenom det folk forventer av en norsk rapper!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cZleOucqylM[/youtube]

Kjøp singelen hans her

Og vil du ha mer Jae-R sjekk han ut på Twitter og Facebook