Skrik ut for B.A.W.S

9. Feb, 2013

Det har vært lite snakk om kreative kollektiv i norsk kulturliv. Hjelper det å ha et crew i ryggen når man skal nå toppen?

Words: Kjersti Havdal Images: Michael/Akam1k3


Da Phil T. Rich ble kåret til årets Urørt-artist på onsdag, sto jubelen i taket blant guttene i kollektivet BAWS. Medlemmene mener de får større utbytte av å jobbe sammen i et kollektiv. For å grave litt i kollektiv-kulturen, har Cravings møtt Michael «Akam1k3» Angeles (fotograf/regissør/blogger) og Aon Raza Naqvi (musiker/skribent), begge medlemmer av B.A.W.S Gang.


Historien om kollektivet B.A.W.S (Being Artful With Style) sin begynnelse er egentlig enkel nok. For ett og et halvt år siden bestemte en vennegjeng seg for å gjøre mer enn å bare dra ut på byen eller spille TV-spill sammen. Dermed ble B.A.W.S til, med Phil T. Rich, eller Arif Salum som han egentlig heter, og Michael som pådrivere. Skal vi tro Michael så finnes det ingen faste kriterier for å bli «en baws».

– Jeg ser på alle vi jobber eller henger med som en baws. Du må ikke igjennom en audition for å bli med i crewet. Vi har ingen andre kriterier enn at du har en positiv innstilling og ønsker å skape noe.

I dag består BAWS av 13 ambisiøse gutter. Med blant annet fotografer, videoregissører, skribenter, produsenter og rappere dekker de et bredt spekter av kreative profesjoner. Aon ser mange fordeler med å være i et kollektiv. Det viktigste er likevel samholdet.

– Vi står sterkere sammen. Hvis vi støtter hverandre og jobber mot samme mål, går hele prosessen mye lettere. Men det er ikke sånn at vi bare har ett mål. Hadde vi hatt det så tror jeg at mange hadde falt av. Som medlem i crewet, kan du ha egne, personlige mål også.

Men har BAWS et felles mål?

– Verdensherredømme!


Michael har allerede stjerner i øynene. Aon henger seg på.

– Ja, verdensherredømme har blitt nevnt et par ganger, hehe. Nei, målet må være at du skal kunne jobbe deg opp til å bli et godt eksempel for deg og dine. Når du kommer i den posisjonen hvor noen lytter til deg, da får du innflytelse. BAWS har alt fra rappere til fotografer. Vi når ut til folk på flere måter og da følger det også med et ansvar.

Selv om Michael ikke klarer å legge bort tanken på verdensherredømme helt, er han enig med Aon.

– Vi har mulighet til å gjøre en forandring på en positiv måte. Et felles mål er å jobbe for å oppnå det. Også må flere i crewet ta lappen, det er et felles mål. Seriøst, det er alt for få i gjengen som kjører bil!

Tradisjonen for kollektiv i hiphop-miljø har eksistert lenge. Men BAWS vil ikke sammenligne seg med hiphop-kollektiv som Odd Future eller A$AP Mob, da føler de heller en relasjon til barndomsheltene i Power Rangers eller det amerikansk basketball-laget Chicago Bulls. Lagånd er viktig, mener Michael.

– Det skal ikke være èn stjernespiller, alle spiller sammen og hjelper hverandre. Vi er bare en gjeng med kompiser som liker å jobbe sammen.

Men når dere er en del av et kollektiv som jobber tett sammen, er dere ikke redde for å bli like i uttrykk? Aon rister på hodet.

– Jeg tror vi kan bli inspirert av de samme tingene. Men la oss si at vi alle skriver en låt om kjærlighet, resultatet vil likevel bli forskjellig. Vi kommer fra forskjellige byer og har ulik oppvekst, det tror jeg spiller inn. I tillegg er vi fra 10 ulike land eller noe sånt, vi er som fuckings FN!

– Det er sant at vi er ulike. Alt fra religion til politisk ståsted er forskjellig. Og det er bra, noe annet ville blitt kjedelig, sier Michael.

Medlemmene i BAWS kombinerer jobb, hobby og vennskap. Når noen jobber i studio, er det gjerne et par ekstra medlemmer til stede, gjerne bare for å observere, finne motivasjon eller kommentere. De strengeste kritikerne finner du nemlig i crewet, forteller Michael.

– Hvis noen i gjengen ikke liker det du gjør, så sier de det til deg. Vi har vår egen jury som gir konstruktiv kritikk og som gjør det de kan for å hjelpe deg oppover. Det er deilig å vite at man har folk rundt seg som ønsker å se deg lykkes.

Medlemmene i BAWS bidrar ofte på hverandres prosjekter. Det følger med mange muligheter når du er i et kollektiv, mener Michael.

– Hvis Arif reiser for å holde konserter kan jeg bli med for å fotografere. Av og til må jeg bare lene meg tilbake å tenke «Shit, takk gutta!». Alt det jeg får gjøre, det er mye på grunn av dem. Kanskje hadde jeg kunne gjort det jeg gjør nå uten å være en del av et kollektiv, men det skjer mye raskere når du har flere med deg. Ballen bare ruller og ruller, og i det siste har den rulla veldig fort!

Aon kaster seg på metaforen.

– Det er som en chain reaction, skjer det noe bra for èn, smitter det over på oss andre.


Det har vært lite snakk om kreative kollektiv her hjemme, er det i ferd med å bli flere?

– Vi håper det. Det må være ensomt å jobbe mye alene! Og når du stikker deg frem må du være forberedt på at folk kan si og mene det de vil om deg og det du gjør. Da er det bra å ha noen rundt deg som vet hvordan det er og minner deg på at du ikke må ta ting personlig, sier Aon.

Michael tror det finnes flere kollektiv enn det vi er klare over.

– Det eksisterer nok mange kollektiv i Norge, det er bare ikke så mange som snakker om det. Vi i BAWS spiller jo gjerne på at vi er en gjeng. Ikke for å skryte og rope «Hey, vi er BAWS!», men fordi vi er stolte av vennene våre og av det vi får til.

For en liten måned siden arrangerte gjengen karneval på BLÅ i Oslo. På onsdag tok Phil T. Rich Studentersamfundet i Trondheim med storm, og overbeviste både juryen, publikum og TV-seerne om at han er årets Urørt. 2013 ligger an til å bli et innholdsrikt år for Oslo-kollektivet. Aon kan forsikre om at de har mye å komme med.

– I år skal vi fortsette å underholde folk. Det kommer ut en del ny musikk, blant annet vil dere få høre nytt materiale fra Sam i løpet av neste halvår.

Michael har allerede begynt å se fram til sommeren.

– Vi må få arrangert et nytt karneval i løpet av sommeren. Vi er allerede i planleggingsfasen. Det hadde vært fett med et ordentlig karneval!

– Ja, vi ønsker å ta konseptet lenger. Vi trenger noen flammekastere og folk som hopper igjennom ringer og sånn, gliser Aon.

Er det først NÅ det hele starter for BAWS?

– Kanskje det ikke har starta skikkelig enda, spør Michael. Aon er enig.

– Ifølge vår visjon har vi ikke nådd vårt fulle potensiale enda, men vi er på veg.

blog comments powered by Disqus